DE PRIN VIATA ADUNATE...

Materialele se adreseaza medicilor ortopezi,neurochirurgi,medicina interna,gastroenterologi, reumatologi,fizioterapeuti,psihiatri,ginecologi dar si tuturor pacientilor.

Dupa 12 ani de munca ca osteopat pot afirma ca au trecut pragul cabinetului de osteopatie mai multe mii de pacienti. De 10 ani site www.osteopatie.ro n-a mai fost reactualizat. Am decis sa pastrez pagina Cazuri clinice,dar si s-a adaug noi cazuri interesante la aceasta pagina. Pacientii se prezinta cu diverse dureri la nivelul membrelor inferioare si superioare sau dureri vertebrale. Vom face abstractie de la pacientii cu diverse traumatisme care au o conduita mai clara. Pacientii ortopedici reclama o durere iar medicul trebuie sa stabileasca clar doua aspecte: cauza durerii si abordarea terapeutica. Frecvent locatia durerii nu coincide si cu cauza durerii. De exemplu:durerea este in genunchi,iar cauza in cavitatea abdominala. Durerea din umarul drept ori stang la fel poate fi legata de un organ ori altul.Astfel de cazuri voi aduce mai multe. Ce trebuie sa faca un ortoped in astfel de situatii si ele nu sunt putine. Trebuie stransa foarte bine anamneza digestiva si istoricul bolii. Trebuie examinat cu mare atentie atat articulatia dureroasa dar si abdomenul. Ortopedul de astazi are putine instrumente de diagnostic cum ar fi RMN si CT,ecografia partilor moi. Interesanta pozitie a medicului! In loc sa-l doara capul pe medic cautand cauza durerii dintr-o articulatie ori alta,medicul ii da s-a faca un RMN si nu-l mai doare capul. Din acest motiv sunt supraaglomerate centrele de rezonanta magnetica. Mai solicita unii pacienti RMN din crestetul capului si pana-n talpi ca sa stie daca este sanatos ori nu. Nu glumesc! Un ortoped bine pregatit trebuie sa cunoasca si posturologie,kinesiologie aplicata,osteopatie s.a. Altfel medicul ortoped va ramane in urma cu 20-30 ani la capitolul diagnostic si tratament al bolilor ortopedice.Cazurile clinice prezentate va ofera posibilitatea sa analizati si sa priviti originea durererilor articulare sub alt unghi de vedere.Patologia organelor interne ocupa mai mult de  90% dintre toate cauzele durerilor articulare si vertebrale.Printre aceste articulatii sunt urmatoarele: genunchii, soldurile,gleznele,articulatiile piciorului,umerii,coatele si articulatiile pumnului,articulatiile coloanei vertebrale. Pentru a intelege de ce organele interne sunt cauza durerilor osteoarticulare trebuie sa cititi pagina dedicata kinesiologiei aplicate.

Hernia hiatala si durerea de cap(2012)

T.M.,40ani,prof.universitar.Pacientul s-a adrest cu dureri in coapsa stanga,dureri cervicale si de cap in partea occipital,senzatia de nod in gat. Important ca durerile occipito-cervicale se accentueaza dupa mese,iar durerea de coapsa stanga imediat dupa defecatiei.Hernie de disc coloana cervicala este confirmata cu rezonanta magnetica(RMN).Tratamentul conservativ anterior efectuat a fost fara efect.Mai multi neurochirurgi  din doua centre universitare i-au recomandat interventia chirurgicala,dar pacientul a refuzat interventia.Din anamneza reese ca de foarte multi ani sufera de probleme digestive,constipatii,balonari ceea ce denota inflamatia cronica a intestinului subtire si gros.In timpul tratamentului a esit in evidenta ca la mobilizarea colonului sigmoid si a rectului instantaneu se  accentua amortelile si durerile din coapsa stanga.Trebuie subliniat ca colonoscopia recenta nu a aratat nimic deosebit in ce priveste colonul sigmoid si rectul. Endoscopia digestiva superioara a scos in evidenta o hernie hiatala.In urma tratamentului osteopatic s-a restabilit tranzitul normal dereglat mai mult de 15 ani,au disparut durerile din coapsa dreapta si fenomenele de sinusita,s-a restabilit somnul dereglat,a cedat oboseala cronica.Reamintesc,ca dupa fiecare masa pacientul acuza dureri cervicale si de cap ce explica legatura dintre hernia hiatala si durerea occipitala prin legatura anatomica(insertia) a esofagului si faringelui pe baza occipitalului si piramidei temporale.Concluzii.Spasmul gastric si al esofagului pune in tensiune baza occipitalului iar pacientul o percepe ca o durere de cap si coloana cervicala.Manifestarile herniei hiatale dupa mai multe sedinte au devenit discrete datorita tehnicii osteopatice de reducere a herniei si reechilibrarii aparatului digestiv.Sinusita a disparut datorita tehnicilor craniene.Ce legatura a fost intre coapsa stanga dureroasa si amortita si defecatia care acutiza fenomenele din coapsa? Inflamatia sigmoidului pe deoparte si legatura intima dintre fascia Toldt si colonul descendent si cel ascendent pe de alta parte ar fi cauza acestor dureri din coapsa stanga. In continuare raman durerile cervicale care mult sau atenuat. 

Despre stres,tulburari digestive si hernie de disc (2012)

N.B.43 ani,profesor universitar.Pacientul apeleaza dupa trei luni de crize lombare,lombosciatica. Tratamentul conservativ este neeficient.Medicul neurochirurg i-a recomandat operatie la coloana,dar pacientul refuza in prima faza interventia.Din antecedente aflam ca in urma cu 6 luni a suferit un stres major legat de divort. Divortul si decesul in familie este un stres de mare magnitudine.Stresul de cele mai multe ori este cauza principala a tulburarilor functionale a vezicii biliare si pancreasului. In ce mod? In urma stresului este afectat sfincterul Oddi si microcirculatia abdominala,dupa care se instaleaza tulburarile digestive.Dereglarile digestive sunt insotite de grave tulburari circulatorii in intestinul subtire si gros. Circulatia intestinala va deregla ulterior nu numai circulatia vertebrala,dar si circulatia venoasa in membrele inferioare si superioare,inclusiv organe.Mai departe apar tensiunile musculo-ligamentare paravertebrale si formarea protruziilor si herniilor de disc. Primul lucru ce a trebuit de rezolvat a fost restabilirea functiei vezicii biliare,ficatului si a pancreasului.Pe masura ce aprofundam tratamentul osteopatic visceral durerile au mai scazut pana la un anumit grad dar nu total.Tehnici osteopatice pe coloana nu sau efectuat. Datorita faptului ca pacientul s-a prezentat mult prea tarziu discul herniase deja si avea un deficit motor. In scurt timp s-a operat si a ramas cu un deficit motor.Cazul respectiv ne arata cum un stres major poate conduce la niste tulburari patologice in lant a organelor si favorizeaza aparitia protruziei ori herniei de disc.  

Vezica biliara si zacusca(2012)

M.A.43 ani.Pacienta s-a prezentat cu dureri de coloana lombara si toracala,amorteli in maini,stari de oboseala,balonari,constipatie.Are o hiperlordoza lombara si cifoza dorsala.Tratamentul osteopatic al organelor interne i-a adus o stare de confort si fara dureri de coloana,problemele digestive au devenit minore in comparatie cu ce s-a prezentat initial,s-a restabilit tranzitul. Dupa o pauza nu atat de mare pacienta revine si declara ca brusc i sa facut mai rau si au recidivat mai multe probleme: amortelile in maini,durerile de coloana,greata si durerile in rebordul costal drept,constipatia.  Dupa o scurta discutie si examinarea abdomenului situatia s-a limpezit.Abdomenul era destul de dureros in zona vezicii biliare.Atunci pacienta mi-a povestit urmatorul amanunt.Simtindu-se bine a hotarat la un moment dat ca este timpul sa-si puna vezica biliara la incercare si dupa doua borcane de zacusca foarte gustoasa a asteptat sa vada ce i se intampla. Este adevarat,a consumat toata zacusca in doua zile. Cu siguranta bine nu i-a fost! Vezica biliara n-a facut fata!! Cand am intrebat-o de ce a mancat atata zacusca,doamna mi-a raspuns ca a fost prea gustoasa zacusca si n-u s-a putut abtine.Concluzia ar fi urmatoarea: dorsalgiile,lombalgiile si amortelile de membre superioare sunt legate de problemele digestive.Morala!! In ce priveste zacusca ori alte mancaruri picante sa  consumati cu raspundere!

 Tromboflebita membrului inferior si obezitatea(2012)

V.D.55 ani,traducatoare la o ambasada straina. Pacienta s-a prezentat cu dureri importante in gamba dreapta,edem si inflamatia partilor moi de gamba,constipatie,tulburari de somn,oboseala cronica.De 5 luni sufera de dureri permanente in gamba dreapta care-i afecteaza starea generala si viata profesionala.Mai trebuie adaugat ca durerile periodice din tibia dreapta sunt de cinci ani iar acum de cateva luni sunt permanente si asociata cu o tromboflebita.Durerea de tibie este un semn clinic tipic pentru staza venoasa.A consultat mai multi medici si pe langa tratamentul medicamentos si cel fizioterapic efectuat a hotarat sa consulte si un osteopat.Cand a ajuns la osteopat,pacientei disperate,deja de 3 zile i se administra prednison,asa cum cineva din medici i-a recomandat.Aveam in fata mea o pacienta obeza(peste 100kg),cu hipertensiune oscilanta,tulburari digestive,cu varice si o tromboflebita profunda.Cu tranzitul dereglat de-o viata(constipatie),balonari,oboseala cronica,dureri de coloana lombara si multe alte problem. Ca medic am fost pus in fata unei provocari,in fata unui caz clinic unde nu aveam experienta necesara.Tromboflebita a fost pentru mine o experienta noua si cu abordare atipica,caz in care am incriminat intestinul inflamat si circulatia intestinala dereglata.Orice specialist in chirurgie vasculara ar recomanda anticoagulante.Primul lucru ce am facut i-am anulat aproape toate medicamentele in afara de ceva pentru inima si hipertensiune. In urma tratamentului visceral situatia pacientei se schimba in bine de la o saptamana la alta.Dupa o luna de tratament durerile din gamba dreapta au disparut aproape total,membrul inferior s-a desumflat mai mult de jumatate,s-a restabilit tranzitul dupa multi ani de constipatie. La trei luni de tratament a scazut in greutate cu 10kg,s-a normalizat tensiunea si somnul,s-a desumflat gamba complet,coloratia gambei se apropia de normal. Dar cel mai important lucru pentru doamna a fost ca peste 4luni a reusit sa faca nunta singurului fiu si a putut incalta pantofi cu toc! Ce nunta poti face fara pantofi cu toc! Concluzii: tulburarile circulatorii intestinale si greutatea mult mai mare a intestinelor inflamate comprima venele iliace si astfel ingreuneaza returul venos al membrelor inferioare. Restabilirea functiei vezicii biliare si a pancresului,drenarea ficatului congestionat a restabilit functia intestinului gros si subtire. Circulatia venoasa a membrelor inferioare,superioare si a organelor depinde de sanatatea intestinului subtire si gros.

Apendicita,depresia si osteopatia. Caz nr.1(2012)

Este unul dintre cele mai impresionante sau poate tulburatoare cazuri intalnite pana acum. De acest caz trebuie sa stie cat mai multi medici si pacienti.

L.N.,22 ani,studenta.Pacienta a apelat la medicul osteopat fiindca stia din informatiile de pe internet ca subluxatia vertebre cervicale C-II ii poate induce o stare de depresie,iar rezolvare acestei subluxatii o poate vindeca de aceasta stare depresiva de trei ani. A venit la cabinet impreuna cu mama ei. Mai jos dau citire textului scris chiar de pacienta si expus in mod cronologic:

  • in anul 2000 in luna martie am fost operata de apendicita.
  • in timp au inceput sa apara mai multe probleme,am avut numeroase episoade de colica biliara, infectii urinare cu colica renala,nisip in vezica urinara si pietre la rinichi
  • starea generala de sanatate s-a deteriorat treptat
  • am inceput sa am stari de oboseala atat fizica cat si psihica
  • in anul 2009, cand am fost plecata in practica in cadrul facultatii, am avut un incident minor caruia nu i-am dat prea multa importanta la inceput: eram la masa, mancam, iar la un moment dat cand am vrut sa duc lingura cu mancare la gura mi-au tremurat mana si capul. Pe moment m-am speriat,nu am stiut ce si cum s-a intamplat. De atunci s-au declansat sau au iesit la suprafata foarte multe probleme care au inceput sa imi afecteze viata de zi cu zi.
  • am inceput sa am atacuri de panica in orice situatie sociala, mai ales in cele in care eram in centrul atentiei,nu mai mancam in locuri publice,in compania altor oameni, evitam pe cat posibil orice situatie sociala.Am vrut sa renunt la facultate definitiv, am si avut cateva pauze destul de mari in care nu am mai fost la facultate din cauza acestor probleme 
  • la aproape un an dupa intamplarea din practica am fost la un consult neurologic in urma caruia unul din diagnostice a fost cel de tulburare anxioasa.In acelasi an am facut sedinte de psihoterapie si terapie Bowen.Starea de sanatate psihica si fizica s-a imbunatatit considerabil, dar in momentul in care am renuntat la aceste sedinte problemele au reaparut treptat si parca mai accentuat.
  • in anul 2011(la inceputul lunii iunie) am fost la un medic psihiatru, diagnosticul pus a fost de tulburare fobica si am urmat un tratament cu sertralina 50 mg timp de aproximativ 6 luni. Din nou starea de sanatate s-a imbunatatit dar dupa oprirea tratamentului toate simptomele au revenit, stari de frica, panica, anxietate, insomnie, oboseala.De fiecare data revenirea acestor simptome a fost tot mai agresiva si accentuata.
  • In anul 2012 in februarie am fost la un alt medic psihiatru care mi-a prescris un tratament cu cipralex 10 mg si mi-a recomandat sedinte de psihoterapie cognitiv-comportamentala. Am urmat tratamentul cu cipralex 2 saptamani dupa care l-am intrerupt din cauza efectelor secundare: greata, stari de anxietate si agitatie, tensiune psihica.
  • Dupa oprirea tratamentului cu cipralex am inceput tratamentul osteopat si dupa prima sedinta am inceput sa ma simt mai bine. Am inceput sa dorm bine, avand un somn odihnitor, starile de oboseala fizica au disparut aproape complet dupa urmatoarele sedinte si starea psihica a inceput sa se imbunatateasca.

Aici se inchee expunerea pacientei a starii sale de sanatate din ultimii 12 ani si in mod special a ultimilor trei. De la bun inceput pacienta a pus accent pe starea psiho-emotionala si n-a spus nimic despre problemele ei digestive. Atat de mult s-a deprins cu problemele ei digestive ca nici nu le mai observa si lua in consideratie.Starile de greata,oboseala cronica si constipatia erau o prezenta stabila. Am intrebat-o daca a avut operatie de apendice si mi-a raspuns afirmativ.Urmatoarea intrebare a fost daca are gust amar in gura si a ezitat sa-mi raspunda si atunci mama fetei ii spune: nu tii minte cate colici biliare ai facut la scurt timp dupa operatia de apendicita? Cum am explicat in capitolul Osteopatia viscerala o vezica biliara lenesa poate aparea in urma operatiei de apendicita datorita cicatricei de pe colonul cec. Mai departe tulburarile digestive au evoluat catre inflamarea intestinului subtire si gros care explica intoxicatia si microlitiaza renala de partea dreapta. Numai un intestin cronic inflamat favorizeaza aparitiei nisipului in rinichi,a infectiilor urinare. S-a instalat o intoxicatie cronica(oboseala cronica) datorita tulburarilor metabolice,la mai multe persoane cu intestine inflamate apare depresia. Sa amintim ca sanatatea perfecta a individului se caracterizea prin trei parametri: stuctura,psihic  si metabolism. Toate formeaza un triunghi cu trei laturi egale. Daca presupunem ca s-a modificat latura metabolica a triunghiului ca in cazul nostru,atunci se va schimba si laturile psihicului si structurii. Pacienta a avut si o problema structurala de coloana-dureri de coloana cervicala si lombara. Ce i-a scapat pacientei sa-mi spuna de la inceput a fost durerea de membru inferior drept aparuta la scurt timp dupa operatia de apendicita. La sfarsitul tratamentului pacienta a constatat ca in urma restabilirii functiei colonului ascendent i-a trecut si durerea din coapsa si genunchi drept dupa 12 ani.As remarca un lucru deosebit de important de la prima vizita,ca pacienta nu acuza dureri abdominale de nici un fel,iar la prima sedinta de osteopatie viscerala simtea o durere deosebita pe flancul drept abdominal numai la palpare. Toate medicamentele indicate de psihiatru au fost anulate de mine dupa numai cateva sedinte.Dupa prima sedinta de osteopatie viscerala a inceput sa doarma mai bine,la sfarsitul tratamentului somnul s-a restabilit complet,starea de oboseala a disparut,tranzitul intestinal a devenit zilnic,durerea de coloana cervicala si lombara au disparut. Cand s-a produs detoxifierea ficatului si a intregului corp depresia a devenit istorie.Poate cel mai important lucru: i-a aparut zambetul pe fata si gustul de viata. Cine nu are pofta de viata la 22 ani?

 Varicocelul si colonul spastic. Apendicita si depresia.Caz nr.2(2013)

 K. E.,23 ani student,se prezinta cu dureri abdominal si sub rebordul costal drept. Intensitatea durerii se modifica in functie de pozitia corpului. Mai acuza gust amar si uscat in gura,constipatie,oboseala cronica, arsuri in epigastru,hemoroizi, transpiratii,parestezii coapsa dreapta,varicocel stang,fenomene de staza venoasa in membrul inferior stang. Pacientul cu 8 luni in urma a fost operat de apendice a carui pozitie a fost retrocecala. Pozitia retrocecala presupune o operatie mai laborioasa si traumatizanta si in consecinta mai mare este cicatricea. Se dezvolta in perioada postoperatorie un sindrom aderential. La scurt timp aproape la toti pacientii dupa apendicectomie(ori alte operatii pe abdomen) sufera functia vezicii biliare si se declanseaza tulburarile digestive. De ce insist asupra patologiei vezicii biliare si relatiei cu cicatricea postapendicectomie? Daca fiecare medic ar sti ca orice operatie de apendice conduce spre o vezica biliara hipotona(lenesa si formare calculi),ar fi  mai usor sa intuiasca evolutia de mai departe a pacientului si nu-l vom supune la investigatii nesfarsite si fara rost. Dupa 8 luni de la operatie,abdomenul ramane in continuare dureros,mai mult pe flancul drept la nivelul vezicii biliare si valvei ileocecale.Durerile permanente de coloana,somnul dereglat si oboseala cronica l-au extenuat. Mama pacientului fiind medic a incercat sa faca tot posibilul sa-l aduca pe baiatul ei la normalitate. Analize,computer tomograf si alte investigatii n-a adus nimic in plus. Cu doamna doctor K. ne cunoastem de mai multi ani si in ceasul al 12 si-a adus aminte de mine.Candva si ea fusese intr-o situatie apropiata fiului si am reusit sa o ajut. In prima sedinta tanarului pacient i-am drenat vezica biliara,pancreasul si ficatul,am mobilizat organele fixate in aderente. Peste o saptamana nu-l mai recunosteam pe acest tanar. Dupa multe luni de suferinta au trecut aproape toate durerile,s-a restabilit somnul. Varicocelul ca si depresia s-a dezvoltat la scurt timp dupa operatie. Varicocelul este cauzat cel mai frecvent de o modificare a pozitiei normale de varsare a venei testiculare stangi in vena renala stanga.In noile conditii(colon inflamat,modificarea pozitiei anumitor organe) vena testiculara este comprimata ca intr-o menghina. Pe de o parte vena testiculara este stransa de muschiul iliopsoas devenit foarte spastic iar pe de alta parte avem colonul spastic si inflamat. Aceste doua structuri devenind foarte spastice pot comprima vena testiculara aflata la mijloc. Colonul spastic poate influenta si pozitia rinichiului stang si care  conduce spre o rasucire a venei renale ingreunand si mai mult cursul venei testiculare. Muschiul psoas este „sugativa” cavitatii abdominale. O mare parte din toxinele intestinale si renale sunt absorbite de m.psoas din cauza contactului intim cu aceste organe,iar muschiul intoxicat se contracta,devine spastic.Osteopatic poate fi relaxat colonul si muschiul iliopsoas stang,iar falcile acestui cleste slabesc si poate sa se restabileasca fluxul venos prin vena testiculara. Asa poate scapa v.testiculara din „imbratisarea” prea stransa de colon si m.iliopsoas. Ramane de vazut cum va evolua varicocelul in urmatoarele luni. Concluzii. Datorita tulburarilor circulatorii in bazinul venei porta si congestia hepatica au aparut hemoroizii. Cauza varicocelului am incercat sa o explic asa cum o vede un osteopat. Depresia a cedat odata cu detoxifierea corpului in general si a ficatului in particular. Pacientul trebuie sa aiba grija toata viata sa-i functioneze bine vezica biliara si pancreasul.

 Pacientul chirurg sau despre medici insuficient informati(2011)

Intr-o buna zi vine colegul meu neurolog cu rugamintea sa-l ajut pe un coleg chirurg din alt spital.Pacientul C.V.35ani,chirurg de meserie  a fost cateva zile in urma la un tenis de picior dupa care s-au declansat durerile de coloana lombara.Pacientul chirurg avea o lombalgie acuta si cauta ajutor la colegii sai de breasla la Spitalul Militar Central. De la intrare in cabinet am observat la pacientul respectiv un abdomen mai mare fara a fi considerat ca este supraponderal. Dupa ce-am aflat cum sau declansat durerile de coloana l-am intrebat daca are probleme digestive la care pacientul mi-a raspuns ca nu are. L-am rugat sa se culce pe pat sa-i palpez abdomenul si numai la palpare si-a dat seama cat de dureros avea abdomenul. Pacientul a ramas surprins de ce dureri simtea la palpare.Din acel moment mi-a declarat ca nu stia ca atat de tare poate sa-l doara abdomenul si atunci a recunoscut ca periodic a mai avut balonari,stari de oboseala,colici. A mai spus pacientul-chirurg ca in ultima luna toate aceste fenomene au fost mai accentuate dar nu le-a dat atentie.Dupa  prima sedinta s-a convins ca organele inflamate au fost cauza durerilor acute de coloana lombara,iar dupa 5 sedinte de osteopatie viscerala i-au trecut durerile lombare complet fara a interveni pe coloana. Asa se intampla cu marea majoritate a pacientilor,au probleme cu organele interne dar nu-si dau seama de aceste probleme. Daca un medic nu a realizat de prezenta unor inflamatii din abdomen,dar ce pretentii putem avea la pacientii ne-medici. Alta concluzie ar fi ca medicii sunt neincrezatori in aceasta varianta de explicatie a originii durerii de coloana  pana nu se conving singuri.Daca toti medicii ar fi aflat inca dupa bancile facultatii despre acest mecanism al durerii de coloana nu ar fi fost nicio problema de intelegere.

 Osteopatia viscerala si costumul din garderoba(2009)

Acum cativa ani in urma venise la cabinetul de osteopatie un domn de vre-o 40 ani(initialele nu le mai tin minte)cu dureri cervicale si lombare,cu atacuri de panica incat uneori fiind la volanul masinii nu mai stia unde merge.Domnul era supraponderal si avea probleme viscerale,stari de oboseala,balonari. Fusese la un medic la o consultatie si a inteles ca atacurile de panica ar putea fi legate de problemele cervicale si vasculare motiv pentru care a ajuns la osteopat.Pacientul a fost lucrat structural si visceral atat pentru problemele cervicale si lombare cat si pentru organele interne.Dupa o anumita perioada pacientul s-a simtit foarte bine,au disparut atacurile de panica,ametelile si durerile de coloana vertebrala,a slabit 12 kg.Dupa un an a venit la un control si mi-a spus ca se simte mult mai bine dupa ce gastroenterologul i-a depistat ca una din enzimele digestive este intr-o cantitate mai mica.A inceput sa administreze regulat aceasta enzima si functia digestiva a devenit si mai buna.Examenul respectiv s-a facut in Gemania.Revenind la acest control de peste un an de zile mi-a povestit urmatoarea istorie. Dupa cateva luni de la sfarsitul tratamentului osteopatic a fost contactat de fostii colegi de liceu si au stabilit cu totii sa aniverseze 20 ani de la absolvirea liceului. In ziua intalnirii a deschis garderoba sa-si i-a costumul. Cand l-a imbracat,ce sa vada? Costumul statea al naibii de prost! Costumul era foarte larg dupa ce a slabit,dar nu s-a intristat deloc. Dupa ce mi-a povestit aceasta istorie l-am intrebat: si acum ati venit sa ma dati in judecata pentru “prejudiciul” adus ? Am zambit impreuna si de atunci nu ne-am mai vazut. Depresia n-a mai revenit,duce un mod de viata sanatos.  

  Analizele medicale de laborator si la ce ne ajuta?(2011)

De foarte multe ori constat ca analizele uzuale de laborator sunt bani aruncati in vant. Sa nu fiu gresit inteles.Exista situatii cand anumite analize ne confirma ori infirma un diagnostic.Fara a face o pledoarie in acest sens va aduc la cunostinta numai doua cazuri.O mai veche pacienta de-a mea ma rugat intr-o buna zi sa-i consult mama cu dureri de coloana.Nu mi-a placut cum arata abdomenul pacientei din anumite considerente si i-am explicat ca nu este indicat tratamentul osteopatic. I-am recomandat o internare in sectia de boli interne unde are posibilitate sa fie investigata complet.Dupa aceasta consultatie nu am stiut nimic despre aceasta pacienta aproape un an de zile.Cand am intalnit din nou cunostinta mea am aflat de la ea istoria mamei. La sugestia mea s-a internat in sectia de boli interne unde i-au facut toate analizele,s-a investigat amanuntit.Analizele medicale de laborator i-au iesit toate bune. Atunci medicul internist a hotarat sa-i mai faca un examen computer-tomograf(CT).Rezultatul a fost devastator:cancer ovarian.Pacienta a fost operata dar la scurt timp a decedat,era un caz depasit. Analize in limite normale!!! Asta incearca sa-mi aduca ca contrargument unii pacienti cand le spun ca starea lor este cumva legata de organele interne.Iar un pacient de 35 ani,supraponderal cu dureri de umar i-am spus ca trebuie sa-i tratez atat organele interne cat si umarul. Dupa consultul meu pacientul a fost la cinci spitale din Bucuresti sa-si faca investigatii si in final a revenit la cabinetul meu sa-mi reproseze ca nu are probleme cu organelle interne si sa-i intorc banii de consultatie. Banii i-am intors dar eu nu pot sa inteleg de ce la 5 spitale te poate gasi sanatos cand ai o greutate mai mare decat cea normala cu  15kg?                                                                           

Alt caz(2012),o pacienta de 38 ani,s-a prezentat la cabinetul de osteopatie si este oarecum similar dintr-un punct de vedere al analizelor.Pacienta pe langa patologia digestiva discreta,durerile de coloana,balonari,gust amar in gura,oboseala cronica,hepatita A in antecedente mai avea dureri in articulatia pumnului stang si dureri interfalangiene a mainilor.A deschis o multime de usi a medicilor din Romania si de fiecare data i se recomanda antiinflamatoare,fizioterapie.Un neurochirurg de la Bruxelles i-a spuc ca n-are nevoie de operatie la coloana si ca are un sindrom de fibromialgie.Neurochirurgul ca si alti medici daca se lamureau mai bine ca pacienta dupa apendicita din copilarie a devenit cu o vezica biliara lenesa care i-a perturbat digestia pentru toata viata,intelegeau de ce au aparut durerile articulare si muscular,fibromialgia.O vezica biliara hipotona(lenesa) si o digestie proasta a condus catre un intestin subtire si gros inflamat cronic.Vezica biliara si intestinul subtire inflamat este cauza principala a sindromului de fibromialgie,dureri articulare,chisturi sinoviale,tenosinovite,degete in resort si multe altele. Revenind la analizele de laborator pacienta a mai povestit ca a fost si la un profesor reumatolog si cand a vazut analizele in limite normale a zis ca nu-i bolnava,iar cand pacienta a insistat ca are aceste dureri medicul i-a spus ca este nebuna.Va las pe dumneavoastra cititorii sa trageti toate concluziile.Dupa tratamentul osteopatic visceral durerile articulare au cedat complet,problemele s-au atenuat mult si pacienta a revenit dupa multi ani la o stare de comfort.

Disfunctia sacroiliaca ori disjunctie sacroiliaca?(2013)

T.A.,40ani,prof.univers,farmacista se prezinta la cabinetul de osteopatie cu dureri in soldul drept si regiunea sacrata care se accentueaza la mers. Pacienta afirma ca 7 zile in urma a cazut pe partea laterala a soldului drept. A fost consultata de ortoped si i-a recomandat 2 saptamani de repaus la pat pentru disjunctia dreapta sacroiliaca.In urma examenului clinic osteopatic a fost stabilit ca miscarile in articulatia soldului drept sunt libere dar dureroase,bazinul este asimetric,articulatia sacroiliaca dreapta dureroasa.Dupa tratamentul osteopatic bazinul s-a echilibrat,durerile la mers au cedat mai mult de jumatate si s-a recomandat gimnastica medicala. Concluzia ar fi ca orice traumatism al bazinului poate conduce la o disfunctie al sacrului,simfizei pubiene, al iliacelor ori ariculatiilor sacroiliace. Sper ca in urmatorii 10 ani si Romania sa aiba facultate de osteopatie unde ortopezii pot invata aceasta arta.  

 Disparenunia(sexul dureros).Coccigodinia(durerea de coccis)(2012)

Disparenunia este contactul sexual dureros.Femeile din prea multa pudoare nu au curajul sa discute acest subiect cu medicul ginecolog.Eu de fiecare data cand gasesc anumite stari patologice in regiunea pelviana intreb pacienta daca are sexul dureros si dureri de coccis.Printre cauzele disparenuniei trebuie mentionate procesele inflamatorii cronice specifice ori nespecifice ale vaginului si uterului.Aceste cauze le vom lasa ginecologilor sa le trateze.Osteopatii vad lucrurile putin altfel si cauta cauzele in disfunctiile de coccis si sacru,inflamatia tubului digestiv si urogenital.Coccisul este partea terminala a coloanei si este considerat ca un rudiment al coloanei. Are intre 3-5 vertebre unite prin sincondroza.Durerea de coccis se intalneste mai des la femei decat barbati.De obicei femeile apeleaza la medicii ginecologi si mai rar la ortopezi.Recent una dintre colegele mele de serviciu G. imi marturisea ca a fost recent la medicul ginecolog sa-i ceara ajutorul si sfatul intr-o problema delicata pentru toate femeile,dar deosebit de importanta in planul relatiei de cuplu.Colega i-a marturisit medicului ginecolog ca la scurt timp dupa nasterea copilului n-a mai putut intretine relatii sexuale cu sotul din cauza durerilor.Acest motiv i-a indepartat unul de altul,s-a racit relatia de cuplu.Ginecologul i-ar fi dat urmatorul raspuns: te doare pentru ca mai mult de 6 luni dupa nastere n-ai intretinut relatii sexuale.Mahnita a plecat din cabinetul ginecologului in speranta sa gaseasca o rezolvare.Colega G. a indraznit in fata mea sa dechida subiectul sexului dureros pentru ca inainte de-a ramane insarcinata a fost pacienta mea cu durere de coloana. Inainte de sarcina prin anul 2009 a facut o criza lombara cumplita,cu hernie de disc la care neurochirurgul a insistat pentru interventia chirurgicala si daca se poate cat mai rapid.Pacienta a refuzat interventia si a venit la cabinetul meu medical.Am constatat ca pe langa durerea cumplita de coloana mai avea mari probleme digestive si urogenitale. Mai avea si o durere de coccis si durere in timpul actului sexual sau disparenunia.Din fericire problemele digestive s-au rezolvat usor,iar cele urogenitale treptat.Pe langa aceste probleme in paralel a disparut durerea acuta de coloana lombara si de coccis,sexul a devenit nedureros.In concluzie trebuie subliniat ca disparenunia poate fi rezolvata total din punct de vedere osteopatic,uneori vom apela la ginecolog pentru tratamentul inflamatiilor specifice ale vaginului si uterului.Coccisul poate sa doara atat din cauza traumatismelor directe cat si din cauza inflamatiilor organelor din bazinul mic.Durerea de coccis si sexul dureros este strans legat si de multe ori trebuie rezolvat in echipa: osteopati si ginecologi.

Lovitura de bici(whiplash injury). Tratamentul osteopatic.(2013)

M.E.,56 ani.Cu 13 ani in urma pacienta sufera un accident de masina si un traumatism cervical de tip “lovitura de bici”.In literatura straina traumatismul il gasim ca whiplash injury. Sindromul loviturii de bici se poate dezvolta atat in cazurile cu fractura de coloana cervicala cat si entorse de coloana cervicala.Pacienta pe langa acest traumatism cervical a mai suferit si o fractura de humerus pentru care a fost operata.La scurt timp dupa 2-3 saptamani a intrat intr-o depresie ce nu mai era recunoscuta de familie. Starea generala s-a schimbat radical in rau.Avea o stare de rau,durere si rigiditate in gat,dureri in partea superioară si inferioară a spatelui, in umeri si coaste, furnicături si intepaturi sau amorteala la nivelul bratelor si picioarelor,dureri de cap,ameteli,vedere intetosata,zgomot in urechi,oboseala,lipsa de concentrare,ameteli,stare nervoasa,tremor,somn prost,colon iritabil 3-4 scaune pe zi.Descrierea starii generale este tipica pentru acest traumatism care se instaleaza la foarte scurt timp(de la cateva saptamani pana la 2-3 luni).De aici incolo se incepe drumul golgotei si pacienta deschide zeci de usi a medicilor si nimeni nu poate sa inteleaga ce i sa intamplat dupa acest traumatism cervical.Dupa vizita la neurochirurg,ortoped  si alti medici ultimul a fost medicul psihiatru.Mai departe au fost urmatorii medici:boli interne,cardiolog,endocrinolog,oftalmologie,neurolog s.a.Toti au gasit-o fara probleme dar pacienta se simtea rau in continuare si lua tratamentul antidepresiv recomandat de medicul psihiatru.Din cauza toxicitatii medicamentelor a fost in situatia de a opri de cateva ori tratamentul.Pacienta tine sa sublinieze ca inainte de acest traumatism a fost un om foarte echilibrat si sanatos.Astazi,dupa 13 ani, s-a prezentat in cabinetul de osteopatie cu dureri lombare de 2 luni si coincide cu momentul acutizarii problemelor digestive. S-a prezentat la mine ca stia ca as putea sa o ajut cu durerea de coloana,dar nici nu banuia ca toate problemele ei de ani de zile le voi aborda prin prisma vechiului traumatism-loviturii de bici(whiplash injury).Osteopatii cunosc foarte bine acest sindrom invalidant al loviturii de bici si pot opri din evolutie acest sindrom imediat dupa ce s-a vindecat entorsa de coloana cervicala. Concluzii pot fi mai multe. Stiu ca din punct de vedere osteopatic abordarea va fi holistica,o rechilibrare din punct de vedere cranio-sacral,structural si visceral. Dupa doua sedinte de osteopatie starea generala a pacientei s-a schimbat radical. Aproximativ 65-70% din toata simptomatologia neuro-psihiatrica,digestiva si digestiva de multi ani a disparut. A incetat sa mai ee tratamentul antidepresiv si nociv pentru ficat dupa 13 ani,nu mai are dorsalgii,i-a revenit zambetul pe buze.

 Libidou scazut.Muschi psoas spastic si durerea de sold.(2013)

I.S.,43ani,electrician.Pacientul s-a adresat cu dureri de patru saptamani in soldul si coapsa stanga care se accentuiaza la mers,dureri in plica inghinala,mers schiopatat,oboseala cronica,gust amar in gura,somnul dereglat,libidou scazut,tranzit dereglat cu 2-3 scaune pe zi.Pacient supraponderal,cearcane accentuate,abdomenul este dureros si spastic sub rebordul costal drept si fosa iliaca stanga.Palpatia colonului sigmoid si rect este insotit de o iradiere dureroasa in regiunea lombosacrata si soldul stang.In pozitie culcat la flexia coapsei pe bazin primele 30grade sunt insotite de dureri,dar si mai dureroasa este coapsa si soldul in extensia coapsei pe bazin datorita spasticitatii m.iliopsoas. Dupa 3 sedinte pacientul a scazut in greutate 7 kg,durerea in soldul si coapsa stanga s-a micsorat considerabil,a disparut oboseala cronica.Ramane in continuare cearcanele colorate intens care vorbesc despre intoxicatia rinichilor(al doilea filtru).Muschiul psoas joaca un rol deosebit in biomecanica corpului. Cum am spus intr-un caz anterior acest muschi este considerat “sugativa abdominala”.Contactul intim dintre un rinichi intoxicat si colonul inflamat face ca muschiul iliopsoas sa absoarba(sa transfere)o cantitate mare de toxine in muschi.Muschiul va deveni spastic si dureros.Poate sa apara o coxa flecta(coapsa flectata pe bazin).Nervii proveniti din plexul lombar n.cutanat femural lateral, n.genitofemural,n.femoral perforeaza m.psoas.Un muschi spastic functioneaza ca un cleste pentru acesti nervi si produce o durere constanta in sold,coapsa,genunchi.Sa nu confundam aceasta spasticitate a m.psoas cu psoita bacteriana.Concluzii.Libidoul scade din cauza intoxicatiei hepatice si stazei venoase din prostata.Staza venoasa din prostata se datoreaza tulburarilor circulatorii in intestinele subtiri si colon.Un ficat cu probleme mai presupune fibromatoza uterina,dismenoree,o suferinta a prostatei,libidou scazut.Contactul intim intre intestinele inflamate cu vezica urinara si prostata pe de o parte si tulburarile circulatorii in bazinul mic de alta parte favorizeaza o staza si tulburari circulatorii in prostata. De aici avem o prostata nefunctionala  si libidou scazut. E foarte greu sa tratezi prostata daca ai ”vecinii bolnavi”(intestinul subtire si gros).Mecanismul durerilor in soldul,coapsa si genunchiul stang va fi explicat in alte cazuri descrise mai jos.

 Durerea de testicul si de coloana.(2013)

D.D.44ani.Pacientul s-a adresat la cabinetul de osteopatie cu importante dureri de coloana lombara,furnicaturi in coapsa dreapta pe partea externa si dureri in testiculul drept.Balonarile si starea de oboseala sunt aproape permanente si sunt mai accentuate in perioadele de crize lombara.Aceste crize de coloana se repeta odata la 6-7 luni.Din antecedente stim ca 16 ani in urma a suferit operatia de apendicita,iar peste 5 ani cand si-a inceput activitatea profesionala insotita de mare stres  a avut prima criza lombara si durere in testiculul drept.Din acel moment pana astazi crizele se repetau la fiecare jumatate de an cu regularitate.O mica paranteza-crizele de gastrita ori ulcer gastric se repeta tot la fiecare sase luni.A fost consultat de cinci medici urologi,un neurochirurg si ortoped.Nici unul din tratamentele cu antiimflamatoare nu l-au ajutat,ba din contra de multe ori se accentua durerea.Pacientul a tinut sa precizeze ca unele medicamente erau foarte scumpe,dar fara niciun folos si poate chiar daunatoare.Dupa prima sedinta de osteopatie i-au trecut durerile din coloana si testicul.Osteopatia viscerala a fost decisiva si din primele minute s-a schimbat caracterul si intensitatea durerilor din coloana si testicul.La a doua sedinta s-a prezentat cu dureri minime in testicul si coloana. In perioada imediat urmatoare au disparut total.Care au fost cauzele acestor crize lombare si dureri de testicul(la femei poate sa fie in labii) de 10 ani? Este foarte simplu.Dupa operatia de apendicita vezica biliara a devenit hipotona(lenesa) cu tulburari digestive sub forma de balonari periodice. Dupa patru ani de la operatie cand si-a inceput activitatea profesionala insotita de mare stres tulburarile digestive s-au accentuat.Au debutat primele crize de lumbago,dureri in testiculul drept si furnicaturi in coapsa dreapta.Stresul a afectat si mai mult functia vezicii biliare si in consecinta si digestia.O mancare nedigerata conduce spre inflamatia colonului ascendent.Un colon ascendent(in cazul dat) a iritat nervul genitofemural cu iradierea durerilor in testiculul drept si prezenta senzatiilor de furnicaturi pe coapsa dreapta.Solutia este in restabilirea functiei vezicii biliare si a digestiei,restabilirea mobilitatii colonului ascendent.Cu o digestie buna se va desumfla intestinul ascendent si nu va mai irita nervul respectiv. I-am explicat pacientului ca de cate ori se va deregla digestia imediat vor aparea durerile din coloana si testicul.

Rinichiul si pavilionul urechii

M.L,35 ani,medic de profesie.Se prezinta in cabinetul de osteopatie cu dureri in coloana lombara de partea dreapta,furnicaturi in coapsa de aceeasi parte,balonari,stari de oboseala,somn prost,dureri periodice in organele genitale.Frecvent apeleaza la medicul ORL cu diverse probleme ale urechii drepte si sinusuri.Cateva luni in urma a avut un stres major in urma caruia a slabit cu 5 kg,iar la scurt timp au aparut acuzele de mai sus.La examenul CT a fost scos in evidente o ptoza renala dreapta de gradul II cu rasucirea rinichiului in exterior.De retinut aceasta rasucire a rinichiului.Din antecedente de subliniat ca in copilarie a suferit de hepatita si un traumatism cranian,sa lovit in regiunea temporofrontala dreapta.De adaugat ca mai poarta un aparat dentar de un an de zile pentru tulburarile ocluzale si mandibula in retrognatie(translata in spatele maxilarului si in lateral dreapta).Examen obiectiv:tensiune in rebordul drept,polul inferior al rinichilui este sensibil si se afla mai jos de linia orizontala a umbelicului. La o privire atenta a urechilor se observa asimetria lor,pavilionul urechii din dreapta este rotat in plan frontal fata cea din stanga in plan sagital(lipita de cap),o cicatrice fina in zona temporala dreapta unde regasim anatomic si aripa mare a sfenoidului. A trebuit sa fac un test de diferentiere in ce priveste durerea de spate si coapsa.Trebuia sa stiu care este cauza durerii:rinichiul ptozat care irita n.genitofemural si n.femural cutanat lateral ori colonul ascendent si spasmul m.psoas drept.Dupa ce s-a facut corectia rinichiului drept pacienta s-a sculat in picioare dupa pat si a facut cativa pasi. Durerea de coloana si coapsa a cedat complet.A devenit clar ca durerea era secundara la ptoza renala.S-a practicat  osteopatie viscerala si cranio-sacrata.Dupa rezolvarea disfunctiei osului temporal drept urechea dreapta a revenit in pozitie normala. Revenirea pavilionului urechii drepte in pozitie normala a fost cel mai spectaculos moment.La inceput va spuneam ca sa retineti pozitia rinichiului ptozat in rotatie pe imaginea computer-tomograf(CT).Si Alexandr Ogulov in prelegirile sale vorbeste de rotatia rinichilor la copii si dupa chiropactica viscerala odata cu corectia rinichilor se corecteaza si pozitia pavilioanelor urechilor.Este de mult timp cunoscuta legatura stransa intre rinichi si urechea interna,intre forma rinichiului si forma si marimea pavilionului urechii.Sa facem o scurta paranteza si sa va relatez despre un caz povestit de profesorul Ogulov.Un baschetbolist s-a adresat cu o problema de sanatate la profesorul Ogulov. Printre problemele de sanatate pacientul i-a spus profesorului si alt detaliu,ca ultima vreme are foarte multe rateuri la cosul de baschet.In urma consultului Ogulov a descoperit o ptoza renala care i-a rezolvat-o.Dupa mai multe zile la sfarsitul tratamentului sportivul a remarcat ca din nou a inceput sa nimereasca bine cu mingea la cos.Explicatia este simpla.Urechea interna raspunde de echilibru,iar problemele renale l-au dezechilibrat.Rezolvand problemele viscerale inclusiv cele renale s-a restabilit echilibrul corpului si a revenit la performanta sportiva anterioara.Revenind la cazul meu am constatat ca dupa cateva sedinte durerile din coapsa dreapta si coloana au incetat,urechea dreapta ramane in pozitie normala,respiratia nazala s-a imbunatatit considerabil.Cateva zile la rand sau scurs in gura secretiile din sinusuri.Fenomenele de sinuzita si respiratia nazala sau atenuat considerabil ca dovada ca osteopatia craniana a rezolvat o serie de disfunctii a oaselor craniene.

Concluzii.In urma tratamentului pot fi trase cateva concluzii. 1.Din punct de vedere digestiv pacienta a revenit la normal. Sa restabilit tranzitul zilnic dupa multi ani de tulburari,a disparut oboseala si s-a normalizat somnul. I-au trecut durerile de coloana si soldul drept motiv pentru care a venit la osteopat. Colonul ascendent spastic si rinichiul ptozat drept au fost cauza durerilor din coloana lombara si soldul drept.Disfunctia osului temporal s-a corectat dupa multi ani iar urechea dreapta a revenit in pozitie normala.Pacienta povesteste ca in copilarie mama nu reusea sa-i puna bine caciula pe cap pentru ca urechea dreapta ramanea permanent afara din cauza disfunctiei.Mandibula la fel a revenit in pozitie normala.In urma stresului suferit a slabit cu 5 kg,iar in consecinta s-a produs ptoza si rotatia renala.Sinusita cronica  s-a atenuat foarte mult iar respiratia nazala este libera. Este interesant ce se va intampla cu pacienta dupa indepartarea aparatului dentar fix? 

a.2020

  

Osteopatia se bazeaza pe opera perfecta a naturii. Suntem sanatosi atunci cand toate partile corpului nostru sunt in ordine. Cand intervine un dezechilibru ne imbolnavim. Prin reechilibrarea structurilor corpului boala face din nou loc sanatatii. Munca osteopatului consta in indepartarea disfunctiilor si readucerea organismului la o stare normala; in locul disfunctiei reapare functionalitatea fiziologica, rezultatul fiind starea de sanatate.

Andrew Taylor Still