Ce este ocluzie dentara si malocluzia?

Ocluzia dentara (muscatura corecta)reprezinta, felul in care dintii de pe maxilarul inferior vin in contact cu dintii de pe maxilarul superior. Ocluzia dentara ori muscatura corecta presupune un contact cat mai bun intre dintii maxilarului superior si celui inferior in perioada de repaus. Ocluzia dentara cu mandibula in dinamica (masticatie, vorbire) presupune ca dintii vor avea contact complet cu dintii maxilarului superior.Dintii deformati sunt semnul cel mai vizibil al muscaturii defectuoase care se continua cu o abraziune (tocire) ridicata a dintilor din cauza contactelor incorecte si a traumatismelor partilor moi a cavitatii bucale in timpul masticatiei.

                          Malocluzia (muscatura defectuoasa)

Anomaliile dento-maxilare.

Ocluzia dentara inversa

Ocluzia incrucisata (crossbite)

Ocluzia dentara adanca

Ocluzia deschisa

Protruzia

Inghesuiri dentare

Dinti inclusi si alte forme

Corectia osteopatica

Corectia osteopaticaeste aplicata anumitor pacienti pana la montarea aparatului dentar fix (braket). Unor pacienti se face corectia osteopatica in timpul purtarii sau dupa scoaterea aparatului dentar. O parte dintre pacienti nu au nevoie de corectie osteopatica.

Actiunea osteopaticaeste indreptata in primul rand asupra sistemului cranio-sacrat (include cap, coloana vertebrala si sacru). Din punct de vedere osteopatic malocluzia este o scolioza a craniului - oasele craniului nu sunt in pozitie corecta. O corectie osteopatica a disfunctiei craniene presupune o noua informatie pentru creier si echilibrarea corpului. Lucrul in cadrul sistemului cranio-sacral  presupune o influenta asupra membranelor de tensiune reciproca (MTR), oaselor, ligamentelor, muschilor si fasciilor care datorita unor imprejurari au acumulat tensiuni si au devenit structuri spastice. Eliberarea blanda a acestor structuri ale regiunii craniului blocat, ale coloanei, ale sacrului, va ameliora considerabil atat functia sistemelor nervos si endocrine cat si a organelor interne. Creste imunitatea si stimuleaza fortele interne de refacere a organismului.

Despre mecanismul lezional ascendent si descendent

In corpul uman toate sistemele si structurile din cap pana in picioare sunt interdependente, iar tulburarile asimetrice a corpului conduc la o reactie compensatorie in lant la toate nivelele. Acest lucru se exprima in particular printr-o interactiune directa dintre sistemul cranio-mandibular si intreg sistemul musculo-scheletal. Din punct de vedere al malocluziei si impactului asupra posturii avem doua tipuri de influente si tulburari posturale: ascendente si descendente. Daca tipul de tulburari al posturii este unul descendent, asta presupune ca muscatura defectuoasa domina ceafa si coloana vertebrala, bazinul si membrele inferioare. In acest tip se va folosi o anumita atitudine si o serie de activitati medicale consecutive incepand cu capul si terminand cu picioarele. Daca patologia este de natura ascendenta, adica muscatura se schimba din cauza picioarelor, sacrului, gatului sau coloanei cervicale - tactica de corectie a muscaturii va fi de jos in sus.In cazul unei patologii descendente succesul in tratamentul stomatologic este mult mai favorabil, in comparatie cu patologia ascendenta ori mixta.De exemplu, daca in urma unor disfunctii vertebrale si contracturi musculare se instaleaza un bazin oblic si torsionat, toata coloana isi va schimba pozitia. Odata cu schimbarea pozitiei coloanei se roteste dupa coloana occipitalul si mandibula. Occipitalul guverneaza mandibula, iar la schimbarea pozitiei mandibulei se adapteaza si maxilarul superior, se modifica pometii si toata fata. Cu siguranta aceasta situatie se rasfrange asupra dintilor: o sarcina inadecvata poate conduce la o muscatura defectuoasa, la instalarea parodontozei si la leziuni ale smaltului dentar. Tratamentul stomatologic si ortodontic in acest caz (mecanism ascendent) nu va avea succes pana nu se rezolva bazinul si coloana vertebrala. Daca nu se tine cont de leziunea ascendenta a muscaturii, dupa o perioada prelungita de tratament apar durerile de cap, dureri cervicale, deformari de coloana, oboseala cronica.Din alt punct de vedere (mecanismul descendent), un tratament incorect al dintilor poate conduce la un intreg lant de schimbari patologice in tot corpul. De exemplu, schimbarea inaltimii, dintilor 6 de “sprijin”, pot deplasa axul de miscare a mandibulei ori maxilarului superior. Aceasta dezaxare insoteste la inceput o tensiune in coloana cervicala, apoi in toata coloana vertebrala. Deformatia coloanei vertebrale care se instaleaza deregleaza inervatia si functia organelor interne si a creierului.

In atentia ortopezilor

Ca ortoped si osteopat imi este mai usor sa inteleg originea multor diformitati ale membrelor inferioare si coloanei vertebrale la pacientii de toate varstele. Studiile efectuate in mai multe tari dovedesc ca este o legatura directa intre muscatura defectuoasa si muschii masticatori, intre muschii centurii scapulo-humerale si spate. Este dovedit ca corectia ocluziei conduce la restabilirea functiei de masticatie, indepartarea durerilor si tensiunii din regiunea capului, gatului si coloanei vertebrale. Se amelioreaza postura si starea neurologica a pacientului, se imbunatateste coordonarea miscarilor, dispare vertijul, se normalizeaza respiratia nazala si somnul. Tonusul general creste, sporeste capacitatea de munca. Daca pacientul este sportiv de performanta cresc indicii de performanta. Acest lucru se explica prin faptul ca se imbunatateste simtitor circulatia sanguina a creierului din cauza normalizarii pozitiei anatomice a vertebrelor cervicale si disparitia spasmului muscular cervical, iar in consecinta conduc la indepartarea compresiei arterei vertebrale si plexurilor nervoase. Inainte de a incepe corectia muscaturii la copii si inainte de a rezolva unele probleme logopedice, se considera o normalitate de multi ani in tarile vestice de a consulta un osteopat. Pentru copii, adolescenti si adulti este obligatoriu inainte de-a incepe un tratament ortodontic sa consulte osteopatul. Specialistul osteopat reduce la minimum riscul complicatiilor de tratament ortodontic, daca acesta corecteaza oasele fetei, a craniului si a coloanei cervicale. De cele mai multe ori tulburarile de muscatura sunt insotite de scolioza vertebrala, genunchi deformati in varus sau valgus, picior plat sau tulburari de vedere. In concluzie malocluzia nu este o boala locala, ci este numai o forma de manifestare din tot sistemul organismului uman si este importanta participarea multidisciplinara in tratamentul patologiei respective. Ortopedul frecvent vede acest tip de deformatii si trebuie sa se consulte cu ortodontul si osteopatul. Asa numitele scolioze idiopatice pot fi explicate acum prin aceasta prisma a tulburarilor din sistemul craniomandibular. Tensiunile de la nivelul craniomandibular se descarca (ca o supapa) pe schelet si in consecinta il deformeaza. Este mai limpede de ce nu-i putem ajuta pe copii cu ortezele de coloana recomandate. Rezolvand sistemul craniomandibular la copii si scolioza la adultul tanar implicit si alte deformatii ale scheletului se vor opri din evolutie si pot fi corectate.

Tratamentul osteopatic

Osteopatia este o metoda moderna de actiune asupra intregului organism, care accepta organismul ca un sistem unic de interactiune reciproca intre sisteme si organe. Malocluzia se formeaza din copilarie. Mai departe sunt aplicate aparate dentare fixe ori mobile. Tratamentul ortodontic dureaza in jur de 2-4 ani. La scurt timp de la incheierea tratamentului si chiar dupa un tratament cu o corectie ideala a dintilor malocluzia poate recidiva si dintii iau o forma si o pozitie incorecta. O astfel de evolutie intr-un cerc vicios poate fi evitata daca de fiecare data vom aborda un organism in crestere ca pe un sistem integrat. Tratamentul osteopatic permite corectia tulburarilor nu intr-o maniera fortata, ci pe contul intariri fortelor de autocorectie a corpului, asigurand astfel conditiile optimale pentru restabilirea fiziologica a raporturilor reciproce dintre organe si structuri.Fara a ne opri exclusiv asupra maxilarului sau mandibulei si avand in vedere organele invecinate si coloana, poate fi gasita cauza principala a malocuziei si dispozitiei proaste a dintilor. Osteopatul  printr-o metoda de examinare strat dupa strat va identifica tensiunile in corp, disfunctiile vertebrale sau a organelor interne identificand astfel cauza principala(leziunea cheie). Corectand leziunea cheie organismul intra intr-un proces invers de autoreglare a disfunctiilor. Prin munca osteopatului organismul este ajutat sa afle ce este de facut pentru a restabili echilibrul, ajuta sistemul de autoreglare de-a elibera corpul de tensiuni si spasm, da forte noi pentru o crestere in conditii corecte a tuturor tesuturilor, inclusiv a dintiilor. La fel cum malocluzia poate influenta starea coloanei, a craniului si a structurilor gatului, asa si scolioza vertebrala, gastroduodenita cronica sau adenoizii pot frana dezvoltarea normala a maxilarului din cauza tensiunilor fasciale si a tulburarilor de drenaj limfatic. Sarcina primordiala este de gasit izvorul suferintei (leziunea cheie) si de indepartat compresiunile mecanice si deplasarile organelor, de creat conditii pentru circulatie si tonusul normal al muschilor cervicali. Corectia osteopatica se recomanda inainte de a incepe tratamentul ortodontic pentru a pregati corpul pentru corectia muscaturii. Datorita faptului ca corectia ortodontica este solicitanta si o grea incercare pentru organism trebuie vizitat osteopatul si in timpul tratamentului ortodontic dar si dupa suprimarea aparatului dentar. Adresarea in timp util la osteopat reduce timpul de tratament ortodontic la jumatate dar si limiteaza la minimum numarul de recidive. Toti ortodontii trebuie sa stie ca dupa orice activare a aparatului dentar fix pot aparea dureri de cap, neliniste, agitatie, deformari a coloanei vertebrale sau a  membrelor. Atentie la femeele insarcinate. Nu se recomanda purtarea aparatului dentar fix in timpul sarcinii pentru a nu perturba evolutia normala a sarcinii.Osteopatul in aceste situatii este o solutie oportuna.

Prezentare de caz

Recent s-a adresat o pacienta de 20 ani cu dureri de doua saptamani in genunchiul drept, imobilizata in orteza de genunchi. Durerile au debutat acut cu doua saptamani in urma si s-a adresat la serviciul de urgenta a unui spital din Bucuresti. Pacientei i-a fost spus ca are un inceput de gonartroza si trebuie sa administreze antiinflamatoare nesteroide, sa poarte orteza de genunchi pana se linistesc durerile. Am examinat pacienta si radiografia de genunchi. Avea o deformatie importanta in valgus a genunchiului dupa operatiile de alungire a osului femural si de artroplastie de sold cu proteza totala. Din punct de vedere osteopatic avea tensiuni fasciale pe toata partea dreapta a corpului. Spre sfarsitul consultatiei am observat ca poarta si un aparat dentar fix. Urmatoarea intrebare adresata pacientei a fost: cand ultima data te-a lucrat ortodontul pe aparat. Raspuns: doua saptamani in urma. In concluzie actionarea aparatului dentar a tensionat membranele craniene si fasciale ale corpului si sau declansat durerile si accentuat deformatia in genunchiul drept. A fost suficient sa eliberez sistemul craniosacral si dupa zece minute a cedat mai mult de jumatate din durerea de genunchi. Recomandarea mea a fost sa faca tratament osteopatic dupa fiecare actionare a aparatului dentar pana la finalizarea tratamentului ortodontic.

Diagnostic

Medicul osteopat identifica legatura dintre muscatura si starea generala, dar in mod special cea cu sistemul musculo-fascio-scheletal. O muscatura defectuoasa amplifica de multe ori sarcina pe articulatia temporo-mandibulara (ATM) insotita de dureri si crepitatii. Pozitia mandibulei influenteaza pozitia corpului in spatiu. Organismul incearca sa compenseze actiunea malocluziei cu schimbarea pozitiei corpului si a posturii, iar in consecinta se pot instala dureri de cap, dureri cervicale si dorsale. Schimband muscatura in urma tratamentului ortodontic tot organismul incepe sa se reaseze datorita noii pozitii a mandibulei implicit si a capului. Osteopatul in procesul tratamentului corecteaza influenta acestor modificari, indeparteaza contracturile musculare, tensiunea excesiva din articulatii, normalizeaza metabolismul fluidelor in corp (sange, limfa, lichid interstitial). Datorita interventiei osteopatului tratamentul ortodontic are o evolutie mai usoara, iar rezultatele mai stabile. Unii osteopati recomanda corectie osteopatica dupa fiecare vizita la ortodont. Uneori dintii cresc stramb din cauza hipertensiunii musculare a fetei, a pozitie incorecta a limbii sau a tulburarilor de glutitie. Logopedul stie ce exercitii fizice trebuiesc facute de pacient pentru normalizarea tonusului muschilor faciali, dar si pentru dezvoltarea lor. Aceasta gimnastica musculara pacientul trebuie s-o faca de 3 ori pe saptamana. Un tonus muscular normal al limbii si a muschilor din jurul gurii va asigura stabilitatea tratamentului ortodontic. Prima vizita la ortodont este bine sa fie dupa 4 ani. Dupa 4 ani copilul este mai cooperant. Trebuiesc tratati si dintii de lapte.

Punctul  de vedere al osteopatului asupra muscaturii defectuoase

Intr-un sir de cazuri problemele sistemului dentomaxilar (lipsa dintelui o perioada indelungata, muscatura defectuoasa, protezare incorecta) pot conduce la tulburari respiratorii, schimbari in aparatul locomotor. Frecvent, problemele aparatului locomotor ,disfunctia bazei craniene si a suturilor craniene, precum si tulburarile de vedere faciliteaza formarea malocluziei. Medicul osteopat poate identifica cauza primara (leziunea cheie) si s-o indeparteze. In asa fel se exclude influenta reciproca dintre aparatul maxilo-mandibular si restul organismului.

Cauzele malocluziei la copii

Multe dintre cauzele malocluziei sunt de origine ereditara, se mostenesc. Pe locul doi sunt cariile dentare si complicatiile ei, care conduc la distrugerea dintilor si la pierderea lor mult prea devreme, lucru ce conduce la tulburari ale muscaturii. Foarte des motive de tulburare a muscaturii sunt “proastele obiceiuri” de a-si musca obrazul, de a suge degetele. Aceste obiceiuri schimba pozitia dintilor si  deformeaza ocluzia. Conform ultimelor date stiintifice, obiceiurile proaste apar la copiii cu sindomul lipsei de atentie si la cei hiperactivi, care la randul lor sunt o consecinta a traumatismelor obstreticale si hipoxiei cerebrale, care necesita un tratament osteopatic special. Unele boli ORL, boli metabolice la fel pot declansa o forma de malocluzie.

Despre suptul degetului

(prezentare caz)

Daca copilul suge mai mult timp suzeta, suge ani de zile degetul, s-au isi roade unghiile - toate acestea cauze sunt incriminate deformarii dintilor. Intr-o zi la program s-a prezentat o mamica, medic de profesie, cu fetita ei de 6 ani sa ceara un sfat cum sa-i rezolve mai bine scolioza copilului. Din primele minute ale vizitei am observat ca si mama copilului sufera de malocluzie (mandibula in retrognatie). Copilul in afara scoliozei si a genunchilor deformati in varus mai avea o malocluzie identica cu al mamei - mandibula in retrognatie. La doua luni distanta dupa primul tratament osteopatic mama copilului era incantata de rezultat. Copilul avea o mai buna imunitate si nu mai suferea de raceli atat de des, dar cel mai interesant lucru – nu a mai vazut copilul sa suga degetul, nu mai sforaie noaptea si respira usor pe nas. Personal consider ca atunci cand copilul suge degetul mai multi ani el,micul pacient, incearca sa-si resolve singur malocuzia. Cu degetul in gura atinge sutura mediana a palatului dur si in asa mod detensioneaza suturile craniene care face copilul mai putin agitat.

Osteopatia se bazeaza pe opera perfecta a naturii. Suntem sanatosi atunci cand toate partile corpului nostru sunt in ordine. Cand intervine un dezechilibru ne imbolnavim. Prin reechilibrarea structurilor corpului boala face din nou loc sanatatii. Munca osteopatului consta in indepartarea disfunctiilor si readucerea organismului la o stare normala; in locul disfunctiei reapare functionalitatea fiziologica, rezultatul fiind starea de sanatate.

Andrew Taylor Still